<<<

Mobirise

Wat nu... we geven toch geen Chinees?

Op dit bord staan de eerste woorden en een eerste zin (ik wil kip) in het Chinees... makkelijk? Nee, natuurlijk niet. Wat deze vergelijking je vertelt, is hoe moeilijk het is, als je niets van het schriftsysteem van een andere taal begrijpt.

Verplaats je on de problemen van de cursist
Je zo in de ander verplaatsen is van belang. Het maakt duidelijk dat je je lessen heel langzaam moet opbouwen en dat je alles tig keer (erg langzaam) moet herhalen. Je zult ook zien dat bij s (spelling) ieder woord eerst 4 keer wordt uitgesproken met een behoorlijke tussenpose. Dat is belangrijk voor de cursist die zo'n woord moet onthouden.

Voor mensen die analfabeet zijn, is dit de eerste kennismaking met het schrift. Het zal duidelijk zijn dat dit ook voor deze groep cursisten een aantrekkelijk eerste begin is. De methode is uitgetest op het COA in Eindhoven en ervaringen bevestigen dit ook.

<<<

Mobirise

Extra problemen

Vaak heb je te maken met cursisten met een verschillende achtergrond.
Bovendien zal er waarschijnlijk een behoorlijk groot verschil zijn wat betreft kennis en vaardigheid tussen de verschillende deelnemers. Nieuwe deelnemers kunnen halverwege invallen. Dat alles maakt het geven van de lessen tot een extra uitdaging. Bij het uittesten van de methode op het COA in Eindhoven zagen we dat bovenstaande inderdaad opgaat. Ook bij gemengde groepen is elke les weer aantrekkelijk. Als deelnemers al behoorlijk ver zijn met lezen en schrijven, zal uitspraak altijd het punt zijn waarop men verder wil komen.


<<<

Mobirise

Belangrijke tips

tip 1: alles vind je terug op de site 121212.l en dus op je smartphone
Alles wat je toont, kan een cursist terugvinden. Laat vooral in het begin zien dat dit zo is. 

tip 2: belangrijke info is ook in alle talen in eenvoudige bewoordingen terug te vinden.
Voortdurend wordt gewerkt om de toelichting in andere talen te verbeteren.

tip 3: start met spelling in combinatie met zinnen.
Het gaat hier om 2 punten:
- kennismaking met ons schrift
- leren van de uitspraak
Let op, vaak beseffen we niet goed hoe minieme verschillen in uitspraak - althans in het gehoor van de deelnemers - tot problemen kunnen leiden. Kijk maar eens naar de zinnen:
     de kleuter houdt van zijn beer
en
    de kleuter houdt van zijn bier
Het verschil tussen beer en bier is voor velen echt moeilijk! Ook klanken als eu en uit leiden tot veel problemen.

tip 4: voor als nieuwe deelnemers aansluiten bij een bestaande groep
Ook als nieuwe deelnemers aansluiten, behandel je weer een aantal woorden die je onder spelling vindt. Voor cursisten die dit al hebben gehad is het een herhaling en je zult iedere keer weer zien hoeveel problemen er zijn met betrekking tot het verkrijgen van een goede uitspraak.

<<<

Develop a free website - Read more